Ръководство: Как да изберем пробиотик?

Как да изберем пробиотик?

През последните години пробиотиците станаха изключително популярни. Напълно нормално, все повече хора се обръщат към натуралните средства, чрез които да подпомогнат здравето на храносмилателната система, а и на цялото си тяло. Но при такова голямо предлагане на различни хранителни добавки на пазара, как можем да изберем правилната за нас? Спокойно! В тази статия ще обясним основните въпроси, на които да си отговорим, когато избираме пробиотик. Ще ви помогнем да вземете максимално информирано решение за здравето си:

Избор на щамове:

Пробиотиците са живи „добри“ микроорганизми, които имат множество ползи за здравето. Но не всички щамове са еднакви. Спокойно можем да кажем, че всички пробиотични бактерии подпомагат здравето на стомашно-чревния тракт, но различните щамове имат някои уникални ползи за здравето. От голямо значение е да определите индивидуалните си здравни потребности и да изберете пробиотична добавка, която съдържа щамове с доказана ефективност за тях. 

Например, Лактобацилус Булгарикус има доказани ползи в лечението на възпалителни чревни заболявания, като Болест на Крон и Улцерозен колит. Също така, българската добра бактерия може да помогне в лечението на различни кожни заболявания. Някои клинични изпитания показват, че Лактобацилус Булгарикус има и антитуморен ефект.

Лактобацилус Рамнозус може да бъде от полза в лечението на уринарни инфекции, както и да предпази от кариеси, и други стоматологични проблеми. Лактобацилус Ройтери има доказани свойства при намаляване на холестерола и подпомагане на сърдечно-съдовото здраве. Стрептококус Термофилус може да бъде особено полезен в лечението на тревожност и депресия, защото участва в производството на серотонин. Освен това, Стрептококус Термофилус има доказани свойства при различни кожни заболявания, като акне, атопичен дерматит и екземи.

Колонообразуващи единици (CFU):

Колонообразуващите единици, които често може да срещнете като CFU на етикета, показват броя на жизнеспособните микроорганизми, във всяка доза пробиотик. По-големият брой CFU не означава непременно по-добри или по-бързи резултати. Оптималният брой CFU зависи от това дали имате конкретен здравословен проблем, дали сте на антибиотично лечение и прочие. По принцип, напълно достатъчно е да приемате 10-20 милиарда CFU в една доза пробиотик. 

Жизнеспособност на пробиотичните бактерии:

Пробиотиците са деликатни микроорганизми, които могат да загубят ефикасността си с течение на времето или поради излагане на топлина, или влага. Винаги избирайте пробиотици, които имат микроенкапсулация на бактериите. Какво означава това? Микроенкапсулацията е иновативна технология за обвиване на бактериите със специална защита от протеини и мукополизахариди. Тази технология гарантира преживяемостта им за продължително време на стайна температура, без да е необходимо специално съхранение в хладилник. Нещо повече, благодарение на тази технология, пробиотичните бактерии могат да преминат жизнеспособни през ниското pH на стомаха и през целия стомашно-чревен тракт, за да достигнат до дебелото черво, където да ни донесат максимално много ползи за здравето. Всички пробиотици ProLact имат естествена микроенкапсулация на бактериите.

Качество на пробиотика:

Пазарът на хранителни добавки не е регулиран. Затова, за да се гарантира безопасността и ефикасността, е важно да изберете пробиотична добавка от реномиран производител. Търсете производители, които имат сертификат за добри производствени практики – GMP. Проверете и за сертификати като ISO 220001, HACCP Certification или FDA Registered, които показват, че продуктите отговарят на строгите индустриални стандарти. Производственото предприятие на биотехнологичната компания ProLact притежава всички тези сертификати, а и още много други. Освен това, уверете се, че пробиотикът не съдържа ненужни пълнители, като инулин, декстроза, малтодекстрин, декстрин, сукралоза и други, които могат да попречат на ефективността или да предизвикат нежелани реакции. 

Допълнителни съставки:

Някои пробиотичните добавки съдържат и други съставки, които повишават тяхната ефикасност или отговарят на специфични здравни нужди. Например, ProLact Balance+ е пробиотик, който съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококус Термофилус. Допълнително е обогатен с бленд от храносмилателни ензими и бамбукови фибри. ProLact Balance+ намалява подуването и чувството на тежест след хранене, като същевременно подобрява усвояването на хранителни вещества.

Изборът на подходяща пробиотична хранителна добавка вече не е толкова труден. Вземете предвид щамовете бактерии, броя на CFU, преживяемостта на пробиотичните бактерии, качеството, изследванията и допълнителните съставки, за да може решението ви да бъде информирано и да откриете продукт, който най-добре отговори на индивидуалните ви нужди. Приоритизирането здравето на червата днес ще доведе до едно по-здравословно и щастливо утре.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *