Поморие, козметика, БАН – какво е общото между тях?

Козметика БАН Поморие

Всички имаме хубави спомени с това красиво кътче на Черноморието Поморие. Уличките, плажовете и едно мързеливо слънце, все едно времето е спряло. Известно е и Поморийското езеро, което дава здраве и лекува всякакви болежки с лечебната си кал и луга.

Всички ползваме козметика под някаква форма – било то кремове, серуми, лосиони. Всички искаме естествената ни красота да изпъкне и да заличим белезите на времето и вредите от заобикалящия ни свят.

За БАН какво да кажем… Напоследък ги свързваме(къде заслужено, къде не) основно със скандали и злоупотреби. За никого не е тайна, че науката в България не е на нивото, на което трябва да бъде. Но някак си под радара минават академичните успехи и уникалните разработки – доста често познати и признати в чужбина, но не и тук.

Но какво е общото между Поморие, козметиката и БАН?

Отговорът е лесен – Черноморската луга. Най-просто казано тя е концентрирана морска вода, като разликата между лугата и водата се състои в обратното съотношение на макрокомпонентите в тях. Докато морската вода е богата на натриеви соли, в лугата доминират магнезиевите соли, като в съдържанието ѝ влизат и редица микроелементи и микроводорасли. Съдържанието на магнезиеви соли в Черноморската луга е много високо – до 300 грама на литър.

Защо магнезият е толкова важен и полезен за организма?

Магнезият е ценен биогенен елемент, който е важен за развитието на редица жизнени процеси. Полезен е за опорно-двигателната система, за лекуване на редица ставни, костни, мускулни заболявания, за кожата, косите и ноктите. И именно чрез Черноморската луга се получава най-лесното и качествено насищане на организма с този толкова нужен елемент.

Микроелементи

Лугата има много високо и разнообразно съдържание на микроелементи. В нея се съдържа цялата периодична система в различни концентрации. Лугата е безценен природен дар и нито една сол не може да се сравнява с нея, защото няма такова богатство на микроелементи.

Микроводорасли

Черноморската луга е богата на микроводорасли, които са типични и уникални за нашите солени езера. На тях се дължи добрият кожен ефект на лугата. Ако не знаете, морската сол е една от най-използваните козметични съставки в световен мащаб – в топ 10. Но при изпозлването на един високосолеви синтетичен разтвор, кожата е подложена на огромен стрес от различното осмотично налягане, високите концентрации влияят стресово кърху клетките на кожата. С лугата е точно обратното и главна заслуга за това имат точно уникалните в световен мащаб микроводорасли и микрофауна. Черноморската луга, освен ясно изразен здравословен ефект, има и квасен ефект – омекотява и хидратира кожата, прави я гладка и приятна. Разкрасителното действие на лугата върви ръка за ръка с лечебното.

И тук идва БАН

От години екипът на доц. д-р Стефка Тепавичарова разработва и произвежда СПА и козметични продукти на основата на Черноморска луга. Благодарение на този екип БАН все още е гарант за качество. Това са хора, които не са „избягали навън“, а продължават да прославят България по международните форуми. Доста козметични фирми изпозлват в имената и логата си думата лаборатория, но в последствие се затрудняваме да проследим активни съставки, производствен процес. Та ние дори не можем да кажем какво има в голяма част от козметиката, която ползваме. При продуктите на БАН не е така. Те се произвеждат в истински лаборатории, под засилен контрол според най-строгите европейски норми и с доказано проверени активни съставки – защото такива са изискванията. Всички продукти са регистрирани според европейското законодателство.

Продуктите с Черноморска луга на БАН можете да намерите тук.

4.2/5 - (4 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *