Кога се обновява човешката кожа?

Кога се обновява човешката кожа?

Най-големият човешки орган е кожата и тя периодично се самоподновява. 

Накратко описан, процесът е следният: кожните клетки преминават от най-долния слой на епидермиса до най-горния, след което умират и се отделят, правейки кожата по-млада, по-плътна и по-сияйна. 

Колко често се самообновява кожата?

Епидермисът, или горният слой на кожата, се самообновява. Движението на клетките отгоре надолу се осъществява в рамките на четири седмици. Това постоянно обновяване е важно за заместване на клетките, които са мъртви и падат на земята под формата на мънички люспи, когато си правите пилинг маска или леко търкане.

По кое време на денонощието се обновява кожата?

Постоянното обновяване на кожните клетки има върхов момент и той е между 23:00 ч. и 00:00 ч., когато се осъществява т. нар. клетъчна митоза (делене). 

С напредването на възрастта обаче скоростта, с която клетките се обновяват, започва да се забавя, което налага повишена грижа за кожата

Въпреки че обновяването на кожни клетки варира при различните хора, най-общо е прието, че при бебетата то отнема около 14 дни, при подрастващи – близо 28 дни; в средна възраст – между 28 и 42 дни, а след 50 години – до 84 дни. 

Цикъл на кожата и адекватна грижа за нея

Всяка кожна клетка има цикъл. Това е процесът, при който една нова клетка се образува в най-долния слой на епидермиса и се издига до повърхността му. Кожният цикъл може да е с различна продължителност при всеки човек и се влияе от редица фактори: възраст, хормонален баланс, здравословно състояние, болести на кожата, стрес и др. 

Защо грижата за кожата и нейното обновяване трябва да вървят заедно?

Когато почиствате кожата си с продукт за ексфолиране, вие помагате на нейното ефикасно обновяване. Козметиката прониква дълбоко в кожата и с това улеснява естествения процес. 

Добре е да не сменяте често продуктите за грижа за кожата, които редовно използвате, тъй като на кожата ви ѝ трябват поне 28 дни, за да свикне с тях и да ги усвоява пълноценно. При честа смяна кожата ви ще бъде стресирана или просто няма да видите ефекта от тях в скоро време.  

При непочистване на кожата нейното обновяване пак ще бъде факт, но тя няма да изглежда толкова добре, отколкото ако е обгрижвана. Колкото по-дълбоко почистваща козметика прилагате, толкова по-бърз и траен ефект ще постигнете, запазвайки младежкия ѝ и здрав вид. Не пропускайте също да я хидратирате, за да подхраните клетките, които основно имат нужда от влага, за да не се изсушават по-бързо.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *