Как топлото време се отразява на кожата

Грижа за кожата през топлото време

Времето се затопли и е време да се погрижим за нашата кожа, така че тя да бъде мека, свежа и сияйна. Вероятно малко от вас знаят, но точно през топлите месеци тя е изложена на огромен стрес. Това е така, защото под въздействието на ултравиолетовата радиация се активират потните и мастните жлези, а това води до допълнително замърсяване на порите с мазнини и прах и може да причини дразнене, възпаление, лющене, както и появата на пигментни петна.

Други фактори, с които трябва също да се съобразяваме при лятната грижа за кожата, са солената морска вода, вятърът и по-голямото количество прах в атмосферата. Те намаляват липидната епидермална бариера, която предпазва кожата ни и в резултат на това тя изсъхва.

Какви продукти трябва да се добавят към домашната грижа за кожата в топлите месеци?

Продуктите за домашна грижа се подбират предимно според типа кожа:

  • Мазна кожа: За мазна кожа е необходимо да смените крема с някой по-лек, за да се минимализира рискът от възпаления;
  • Комбинирана кожа: Много подходящи продукти за комбинирана кожа са тези, които имат матиращ ефект;
  • Суха кожа: Ако кожата е суха, важно е, освен основния крем, да използвате и допълнителни хидратиращи и подхранващи продукти, например маски.

Околоочният контур също изисква внимание

Определено си струва да добавите околоочен крем, дори и ако преди това не сте използвали такъв. Кожата на клепачите е много тънка и изсъхва бързо под въздействието на слънчевата светлина. Най-добре е да изберете за зоната около очите крем с витамин Е и да го прилагате редовно сутрин и вечер.

Също така, през лятото са подходящи козметичните серии с витамин С, който придава на кожата по-красив и естествен тон.

Козметичните продукти с витамин К пък от своя страна въздействат укрепващо на стените на кръвоносните съдове и предотвратяват розацея, зачервяване на лицето и други подобни козметични дефекти, които топлото време провокира. 

Много удобни за лятото са слънцезащитните спрейове, а както знаем, слънцезащитно средство със SPF трябва да се прилага не само сутрин, а няколко пъти на ден, особено ако прекарвате повече време на открито. Можете да сложите един такъв в чантата си за работа и периодично да пръскате лицето си, за да сте сигурни, че е добре защитено.

Кое да извадим от чантата за грим през топлото време?

Всички продукти, които съдържат киселини (AHA и салицилова) и кремове, чиято формула съдържа ретиноиди. През зимата това са много добри средства за борба с пигментацията, които озаряват лицето, изравняват тена и премахват фините бръчици. Но през лятото те са противопоказни, защото увеличават риска от пигментация. По-добре е да ги поставите на вратата на хладилника, докато дойде месец октомври, когато да продължите отново да ги използвате.

Какви правила трябва да се спазват при почистване на кожата на лицето през топлите месеци:

  • Измиване на лицето с вода със стайна температура – твърде горещата вода премахва естествената защита от мазнини, а твърде студената намалява еластичността ѝ;
  • Сутрин не измивайте кожата на лицето със сапун, а използвайте лека пяна за измиване, билкови лосиони или други почистващи козметични средства;
  • За дълбоко почистване използвайте ексфолианти 1-2 пъти седмично;
  • Правете често парни бани за лице – те добре почистват кожата. Подходящи билки са лайка, равнец, евкалипт, градински чай, брезова кора или маточина;
  • Винаги след почистване на лицето оставете кожата да диша поне 30 минути, преди да я намажете с крем или друг козметичен продукт.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *