Как правилно да поддържаме педикюра си?

Как правилно да поддържаме педикюра си?

Красотата на стъпалата е част от общата ни визия и е редно да обърнем специално внимание на своя педикюр. Тази дума често бива отнасяна конкретно към ноктите на краката, но това не е правилно, защото перфектният педикюр означава цялостна грижа за ходилата: нокти, пръсти, пети. Независимо от сезона и обувките, които носим, добре изглеждащите стъпала винаги правят впечатление, а комфортът, който изпитваме, имайки красиви крака, повдига самочувствието ни и най-вече – опазва нашето здраве. Нека не забравяме, че върху стъпалата стоварваме цялата си тежест!

Липса на болести

На първо място трябва да се уверим, че нашите нокти или кожа не страдат от гъбична инфекция или друг вид заболяване, преди да отидем на педикюрист или да пристъпим към лично оформяне на педикюра си. Поддържането на свежестта на стъпалата е изключително важно не само през лятото – нещо повече, ходилата ни са далеч по-уязвими в затворена, влажна среда, която е идеална за размножаване на бактерии…

Избор на педикюрист

Доверявайте се само на специалист, който е сертифициран и притежава стерилизатор, добро име и просторен салон. Хигиеничният вид е знак за професионализъм и отговорност. 

Дори да не сме особено стриктни към визията на педикюра си, препоръчително е поне веднъж да посетим такъв салон, където петите ни ще придобият бебешки нежна кожа и ноктите ни ще бъдат освежени. След това поддръжката на педикюра е в собствените ни ръце.

Най-важните действия за поддържане на педикюр

Накисване

Това е процедурата с най-голямо значение, която предхожда всички останали. Ходилата се потапят в топла вода, в която има добавен сапун, английска сол и дори успокоителна ароматна течност. Отпускаме стъпалата си вътре и оставаме така поне 5-10 минути.

Изтъркване 

Веднъж накиснати и омекотени от разтвора, стъпалата ни са готови за изтъркване. Чрез тази процедура се отстраняват мъртвите клетки и се насърчава регенерирането на кожата. Най-добрият начин да се направи това е с помощта на ексфолиант. Петите и пространството под пръстите, както и между тях, се търкат с прецизни кръгови движения.

Полиране

За да се изтъркат до гладкост стъпалата, трябва да се използва специална полираща, висококачествена пила, с чиято помощ ще изгладим петите си и всички останали неравности, включително мазоли, парчета суха или обелена кожа.

Хидратиране

Хидратацията е важна за кожата по цялото тяло. Най-добрият начин да задържим влагата е да прилагаме овлажнителен продукт, докато кожата на стъпалата е все още влажна, след което ги подсушаваме с кърпа и нанасяме хидратиращ лосион за крака по избор.

Лакиране 

Ако по време на накисването ноктите ни имат лак, който все още изглежда добре, тогава само избърсваме пръстите на краката със суха кърпа и нанасяме бързосъхнещ горен слой – т. нар. топ лак, който предпазва основния такъв. Ако решим да премахнем лака с помощта на лакочистител, тогава първо втриваме малко масло за кожички върху кожичките и самите нокти, за да ги хидратираме добре. 

Удобни обувки

Не на последно място, не трябва да пренебрегваме факта, че всеки стягащ и спарващ чифт обувки може да разруши и най-стабилния педикюр. Чести деформации на ноктите се случват именно поради редовно носене на неудобни обувки. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *