Как да спрем косопада?

Как да се преборим с косопада

Ежедневното падане на известно количество косми от главата е нормално явление. Няма повод за тревога, ако се разделяте с до около 20-30 косъма всеки ден. Може да има и други причини за загуба на коса, които включват диета, недостиг на минерали, прием на лекарства, стрес, атмосферно замърсяване, груби манипулации и генетична предразположеност. Тогава ще забележите, че броят на космите, които губите, е над 40-50 на ден. В такива случаи косопадът изисква спешно предприемане на мерки за овладяване и спиране на този нежелан процес. Какво трябва да се прави?

Използване на по-мек шампоан

Редовното миене на косата е част от предотвратяването на косопада чрез поддържане чистотата на косата и скалпа. По този начин се намалява рискът от инфекции и поява на пърхот, които могат да доведат до загуба на коса.

Освен това, чистата коса създава видимо по-голям обем. Когато забележите, че косата ви пада необичайно много, помислете за смяна на шампоана с по-мек. Предвид факта, че в някои райони на страната водата е по-твърда, е жизненоважно за косата тя да бъде омекотена посредством по-неутрален шампоан или чрез добавяне на ябълков оцет във водата за изплакване в пропорция: 1 супена лъжица на 1 литър вода.

Използване на продукти, предназначени за спиране на косопад

В момента, в който установите, че страдате от загуба на коса, трябва да вземете мерки. Купете си шампоан, балсам и серум, предназначени за справяне с косопад и ги прилагайте дотогава, докато не изчезне това нежелано явление.

Витамин срещу косопад

Витамините са не само полезни за цялостното здраве, но и за външния ви вид и в частност – косата. Витамин А действа за здравословното производство на себум в скалпа, витамин Е подобрява кръвообращението в него, с което подпомага космените фоликули да останат продуктивни, а витамин В помага на косата да поддържа естествения си цвят.

Богата на протеини диета

По презумпция, храненето е от съществено значение за красотата и здравината на косата. Риба, соя и други продукти, богати на протеини, насърчават растежа на косата и помагат за ограничаване на загубата ѝ.

Съблюдаване на базови здравословни навици

Косъмът се състои от една четвърт вода, така че е добре да пиете от четири до осем чаши вода на ден, за да останете хидратирани, което пряко влияе и на растежа на здрава коса. Тютюнопушенето и прекаляването с алкохола също се отразяват пагубно върху вида на косата. Отделяйте време за физическа активност всеки ден – разходка, каране на колело, плуване, йога, танци или каквото ви харесва, за да балансирате хормоналните нива, които също са определящи за косата. Това ще намали и стреса, който често е първопричина за косопад.

Навиците спрямо самата коса

Докато ви мъчи косопад, не търкайте яростно косата с кърпа, а я оставяйте да изсъхне от само себе си. Избягвайте честото нагряване и сушене със сешоар, тъй като топлината отслабва космите и постоянното нагряване и изсушаване могат да доведат до крехкост, която причинява косопад. Прически, изискващи използване на химикали, е добре да бъдат избягвани дотогава, докато не разрешите проблема си с косопада.

1/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *