Как да поддържаме имунната система през зимата

Как да засилим имунната система през зимата

Поддържането на имунната система е важно през всеки един сезон, но през зимата задължително трябва да ѝ обърнем по-голямо внимание. Тогава сме още по-податливи на вирусни инфекции – организмът често пъти страда от липса на важни витамини и минерали.

Тук е мястото да споменем и че силният стрес от всякакво естество провокира тялото да използва целия си наличен ресурс, за да се справи с него. А това още повече отслабва имунната система. Така че, освен грижа за набавяне на необходимите ценни вещества, трябва да се помъчим и да се предпазим от стресови ситуации.

Витамини и хранене за засилване на имунната система

Правилната диета включва витаминозни храни, които да подпомогнат укрепването и да заредят тялото с повече сили, за да се справи по-добре в студеното време. Препоръчителни са млечните продукти, нетлъстите меса, рибата, зеленчуците и плодовете.

За съжаление, много е трудно да разчитаме единствено на добрата диета, за да поддържаме добър имунитет, защото малко хора успяват да се хранят толкова пълноценно, че организмът им да не изпитва никакви липси. В повечето случаи се налага да приемаме допълнителни хранителни добавки и да пием чайове с подходящите съставки, за да можем да предоставим разнообразна комбинация от ценни за тялото вещества.

Така например комбинацията между имел и бял трън във вид на чай може да донесе големи ползи. Тя подпомага за поддържането на оптималните нива на холестерол и укрепва сърдечната система.

От друга страна, можем да регулираме отлично кръвното, благодарение на чай, който комбинира лечебното действие на индийско цариградско грозде, китайски ревен и сибирски жен-шен.

Има и още много други примери за това как с естествени средства можем да подпомогнем по-добрата устойчивост срещу различни заболявания в зимния период. А ако все пак се случи да се разболеете, отново с помощта на билки можете да ускорите значително възстановителния процес, както и да минимализирате нежеланите ефекти от приема на антибиотици.

Съществуват чудесни естествени средства, които са безценни в това отношение. Освен това и ще гарантират и допълнителна подкрепа за здравето на черния дроб, бъбреците и отделителната система.

Чайове и хранителни добавки за по-добър имунитет

Чайовете също трябва да бъдат добавени към дневната диета. Те извеждат токсините и в зависимост от различното съчетание на билки в тях, помагат за стимулиране на различните органи и системи.

Изключително полезна в това отношение е шипката, в чиито плодове се съдържа невероятно разнообразие на витамини, минерали, фибри и всички останали полезни вещества, които ще помогнат на организма да засили имунната си система. Ако предпочитате, можете да използвате и хранителни добавки, съдържащи шипково масло например.

Ето и най-важните витамини, които подсигуряват здрава и силна имунна система:

  • Витамин А
  • Витамин Е
  • Витамин С
  • Витамин D
  • Селен
  • Цинк
  • Желязо
  • Фолиева киселина

По-малко стрес, чист въздух и движение

За подобряване на имунитета през зимата е много важно редовното излагане на чист въздух и поддържането на добра физическа активност. Обикновено в студеното време повечето от нас избягват да излизат навън, освен ако не им се налага, но това е голяма грешка. За повишаване на енергийния метаболизъм в клетките на имунната система разходките на открито са изключително важни.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *