Как да дезинфекцираме правилно дома си

Дезинфекция на дома

В условията на световна пандемия от коронавирус, вероятно няма човек, който да не си задава въпроса, посочен в заглавието. Затова решихме да попитаме експертите какви са най-добрите мерки, които можем да предприемем. Разбира се, дезинфекцията на дома е добре да се извършва периодично, дори и без заплахата от смъртоносния вирус. Но в момента темата е още по-актуална и затова ще наблегнем на най-препоръчваните и ефективни методи за предпазване на нас и нашите семейства от вируси и бактерии.

Дезинфекцията е изключително важна за семействата, които отглеждат деца. Защото изолацията на болен член на семейството невинаги е възможна и тогава почистването на помещенията си остава един от най-сигурните варианти да се предотврати заболяването на всички, които живеят в къщата.

И така, да видим как е най-правилно да дезинфекцираме жилището си.

Съществуват няколко различни начина за дезинфекция на дома

Дезинфекция с химически средства

Всекидневното почистване на всички повърхности в жилището не само премахва патогенните бактерии, но и поддържа въздуха в апартамента чист. Съществуват достатъчно химически препарати, които са ефективни при борбата с вируси, гъбички и бактерии. Също така, ако желаете, можете да използвате и обикновена белина.

Дезинфекция с домашно приготвен препарат

Можете лесно да си направите и домашен дезинфектант с помощта на оцет, вода и етерични масла. Оцетът и етеричното масло имат отлични антибактериални свойства. Смесват се съставките, като оцетът трябва да е една част, а водата – три части. Капнете и три-четири капки от любимото ви етерично масло и разклатете. Най-добре е да използвате пуловеризатор, с който да третирате всички повърхности у дома.

Дезинфекция с етерични масла и солни лампи

Самите етерични масла са също добър дезинфектант, така че, ако имате такъв уред, редовната му употреба също ще намали вероятността да се разболеете. На същия принцип действат и специалните солни лампи, чиито солени кристали образуват във въздуха йони, които унищожават повечето видове вируси и бактерии. Недостатък на този метод за дезинфекция е, че работи добре само в по-малки помещения. Ако искате да дезинфекцирате по-голяма стая, трябва да сложите повече от една солна лампа.

Дезинфекция със спирт

Спиртът е подходящ за третиране на по-малки повърхности, играчки, аксесоари или други подобни неща. Просто ги минете с напоено в спирт памучно тампонче и така ще унищожите всякакви вируси. Добре е периодично да дезинфекцирате по този начин дръжките на вратите и други места, които са по-рискови, защото се ползват постоянно от всички членове на семейството.

Как да дезинфекцираме – практически съвети

В зависимост от различните дезинфектанти, които използвате, изискванията за безопасност при употреба са различни. Преди всичко е добре да се погрижите за защита на очите и ръцете (ръкавици и предпазни очила), защото доста от агресивните продукти могат да окажат неблагоприятно влияние върху кожата и лигавицата на очите.

Също така, докато третирате отделните стаи, децата и животните не трябва да бъдат там. Най-добре започнете с всички ъгли, хоризонтални или вертикални повърхности и накрая завършете с пода. Не забравяйте и домашния текстил, който също трябва да се изпере или третира по друг начин. Дребните аксесоари – лични принадлежности, играчки, декоративни предмети, може да напръскате или да измиете със сапун и вода.

Обработването на помещенията със специални дезинфектанти е добре да се извършва на всеки три месеца, за да сте спокойни, че няма да допуснете в дома си патогенни бактерии, вируси или гъбички.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *