Защо не трябва да се подстригваме сами?

Защо не трябва да се подстригваме сами?

Има хора, които твърдят, че нямат нужда от фризьор и сами се подстригват. Но всеки професионален коафьор ще ни каже, че в никакъв случай не бива да подрязваме косата си сами. На пръв поглед рязането на кичури изглежда лесно, но това съвсем не е така. Фризьорите преминават през специални курсове и техният занаят никак не е прост. Погледнато отстрани, те с лекота движат ножиците из косата и режат така, както биха рязали хартия. Но и това всъщност не е така, както изглежда.

Подстригването на собствената ни коса може да доведе до непоправими щети, най-безобидната от която е ужасен вид на прическата, много разминаващ се с онова, което сме искали да постигнем. По-голямата неприятност е в това, че увреждаме космите си, при това – дълготрайно.

А колко често трябва да се подстригва косата?

Истина е, че периодичното подстригване насърчава здравия растеж на косата и предотвратява разпространението на разцепените краища през здравите кичури. Въпросът е в честотата на подстригването, за което има спорове. Много фризьори с чисто комерсиална цел ще ни посъветват, че е редно всеки месец да се подрязват краищата на косата. Всъщност е индивидуално – щом косата е плътна, гъста и със здрав вид, може и на 6 месеца да отиваме в салона с цел подстригване на краищата. 

Понякога просто желаем да избегнем разходи и прибягваме до самообслужване. Но това е опасна стъпка поради следните причини и последствия:

Неправилен инструмент – увреждане на косъма

За да подстриже качествено и здравословно, всеки фризьор се нуждае от истинска бръснарска ножица, която не е като останалите видове ножици. Щетите, които произлизат от използването на тъпи ножици – такива, с които се режат други материали като хартия, плат и т.н., могат да бъдат много по-лоши от нацепени краища. 

Структурата на човешкия косъм, погледната през микроскоп, прилича на шишарка и ако не се използва специална ножица, предназначена за подстригване на коса, „люспите на шишарката” ще изпадат, а оттам – косъмът ще изгуби здравия си вид. 

Недостатъчно пълен комплект – лоша прическа

Необходим е цял набор от инструменти, както и козметика за след подстригване. Знаем, че фризьорите на отделни етапи овлажняват, след това разресват, после сресват с различни гребени и след самото подрязване отново разресват, почистват с четка от миниатюрни остатъци и слагат балсам на косата. 

Невъзможност да се видим отстрани и отзад – криви линии и тотално лоша прическа

Предимството на фризьора е в това, че може да ни оглежда от всички страни. Анатомически не е възможно да се погледнем отстрани така, както някой друг може да го направи. Колкото и да е прецизно окото ви, почти няма как да не сбъркате в стремежа си да запазите прави линии, симетрия и хармония във визията. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *