Как да се справим с преяждането по празниците?

Как да се справим с преяждането по празниците

Празниците винаги са съпроводени от богати трапези и ядене повече, отколкото е необходимо. Навярно се чувствате виновни, че сте преяли, особено когато коремът ви стане подут, болезнено твърд и усещате, че трудно дишате? Има ли начин обаче след преяждането да се отървете от това неприятно състояние? Приемете, че спадането на корема няма да стане бързо, но съществуват изпитани методи за почти незабавно облекчаване на болката и дискомфорта.

Какво не трябва да правите, когато сте преяли?

  1. Не се самообвинявайте – и без това е късно. Случилото се не можете да коригирате, така че съжалението е безсмислено. В такива случаи е важен урокът, а именно: добре би било, ако успеете да не повтаряте тази грешка в бъдеще.
  2. Не лягайте, особено по гръб, тъй като така ще затрудните работата на стомаха да преработи тежестта, която сте му стоварили. Въпреки че се изкушавате да полегнете, не е сега моментът.
  3. Не отказвайте пиене на вода – толкова ви е тежко и зле, че не сте в състояние да поемете нищо повече.Това не трябва да се отнася за водата – тъкмо сега стомахът ви има отчаяна нужда от колкото се може повече вода, за да се справи с товара от храна.

Какво трябва да правите в случай на преяждане?

Веднага след преяждането

  1. Вода, вода, вода – пийте колкото можете вода, за да помогнете на стомаха си, който сега е раздут и се мъчи да произведе необходимите киселини, за да преработи всичко в него. За целта му е крайно необходима вода.
  2. Смес от 1 чаена лъжичка ябълков оцет (ако е възможно – домашен), малко топла вода и 1 супена лъжица мед – това е елексир, който най-бързо ще успокои ужасните симптоми от преяждането и ще помогне на стомаха ви да генерира киселини за храносмилането. Около 10-15 минути след приемане на сместа ще почувствате облекчение. 
  3. Излезте навън – разходката е спасителна за вас в такъв момент, а не лягането.

Ден до няколко дни след преяждането

  1. Намаляване на храноприема – през следващите няколко дни си направете разтоварваща диета, която да изключва големи количества храна, тъй като в противен случай можете да разболеете стомаха си. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, пийте кафе и чай, гответе с подправки, защото те помагат на храносмилането, особено кориандър и карамфил.
  2. Продукт за детокс – пречистването на храносмилателния тракт се препоръчва два пъти в годината, чрез употреба на специален продукт за тази цел. Той не само ви изчиства от отрови, но и помага за поддържане на оптимално телесно тегло.
  3. Движете се – всеки миг, в който сте будни, използвайте за движение, най-вече в дните след преяждането.
5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *