Как да преборим безсънието през лятото?

Безсънието през лятото

В горещия сезон безсънието е проблем за много хора, сочат медицински проучвания. Подобно нарушение може да се дължи на различни причини, но най-често се появява вследствие метеорологичните условия и липсата на кислород.

Много е трудно и дори направо невъзможно човек да заспи, когато в стаята е твърде задушно. Това се отразява негативно на тялото и ума, води до умора и раздразнение, които продължават и на следващия ден. А причината е ясна.

За нормален сън е необходимо да се осигури известна разлика между нормалната телесна температура и стайната. Известно е, че по време на сън телесната ни температура пада с около половин градус, следователно околната среда трябва да има по-ниска температура от тялото, за да се осигури такова понижение. Ако не разполагате с климатик, може да използвате купа с лед, която да поставите пред вентилатора и спалнята бързо ще се охлади.

Ако това не помогне и вече няколко поредни нощи сте спали по-малко от 5 часа, то в никакъв случай не се примирявайте с постоянна липса на сън, а предприемете незабавни мерки.

Последиците от безсънието са страшни:

  • Поради безсънието, мозъкът работи по-зле, защото няма време да възстанови ресурсите си. На този фон се проявяват различни нарушения на паметта, както и  много други заболявания могат да се влошат, да се забави метаболизмът и респективно: да се стигне до увеличение на телесното тегло;
  • Хората, които спят средно по-малко от 7-8 часа на ден, са по-застрашени от инсулти, сърдечни пристъпи, хипертония;
  • Трудностите със заспиването водят до неврози – човек започва да се притеснява дали ще успее бързо да заспи, а така се увеличава емоционалният стрес и проблемът се изостря. 

Ето и няколко важни препоръки за качествен сън през лятото:

За да спите добре, трябва да можете да се отпуснете. Два часа преди лягане трябва да се откажете от всякакви активни занимания – вместо това е по-добре да послушате спокойна, приятна музика, да почетете любима книга или да вземете релаксираща вана с ароматни соли.

Безпорядъкът в спалнята също може да провокира безсъние. На човек му е трудно да заспи, ако навсякъде има разпръснати неща, въздухът е застоял и мирише неприятно – всички тези фактори могат да повлияят на усещането за комфорт и оттам – да влошат качеството на съня. 

Храната също влияе. Ако искате да заспите бързо и да се радвате на здрав сън, е много важно да изберете правилните храни. Месото, лукът и чесънът, както и тлъстите, солени и пикантни храни, са голям враг на добрия сън и затова не трябва да се приемат след 20.00 ч. Асимилацията им от организма е свързана с такива физиологични процеси, които активират системите на тялото и ви карат да се будите често нощем. Нарушител на нощния сън е и алкохолът в големи количества.

Полезните храни, които ще ви осигурят пълноценна почивка през нощта, са тези, богати на триптофан. Те активират производството на серотонин в организма – вещество, което предизвиква усещане за спокойствие. Кефирът, киселото и прясното мляко съдържат триптофан в големи количества, освен това са полезни за храносмилането. За бързо заспиване може да хапнете и банан, фурми или малка шепа фъстъци след вечеря.

Също така, много биха помогнали и билковите чайове с успокояващ ефект, както и масажните гелове

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *