Грижа за кожата през зимата в 5 важни стъпки

Грижа за кожата през зимата в 5 важни стъпки

Както всеки останал сезон, зимата също изисква специална грижа за кожата, за да бъде красива, нежна и мека. Добре би било обаче, преди да разберем какви са конкретните специфики за грижа за кожата през зимата, да припомним най-основните етапи, които включва ежедневната грижа, без оглед на сезона. А те са:

  • Почистване
  • Тонизиране
  • Нанасяне на дневен или нощен крем

На базата на тези основни правила за поддръжка на кожата ще изградим и успешната стратегия за зимна грижа. Тя включва няколко стъпки.

Почистване само с козметични продукти, които не съдържат алкохол

Поради ниските температури, трябва да забравите за всички козметични продукти, включващи в състава си алкохол и да дадете превес на по-леките почистващи кожата средства и кремове. Дамите с мазна кожа могат да преминат към козметика за поддържане на нормална или комбинирана кожа. Дамите със суха кожа трябва да използват и допълнителни средства. Например – маски, овлажняващ серум, специални етерични масла. Също така не забравяйте да обърнете внимание и на устните и ръцете. Поддържайте ги с балсам за устни и подходящ крем за ръце, като през най-студените дни завишете честотата на нанасяне.

Нанасянето на дневния крем – по специални правила

Ако нанесете дневния си крем точно преди да излезете, това ще допринесе за бърза дехидратация и свързаните с нея последици – образуване на бръчки, загуба на еластичност и други. Затова се погрижете да направите процедурата поне 40 минути или най-добре час преди да си покажете носа навън.

Минимализиране вредното влияние на студа

Студът може да причини сърбеж, затова не пропускайте да се снабдите с кремове, които създават предпазен филм върху кожата и са обогатени с антиоксиданти. Още полезни съставки за зимата са продукти, чиято формула включва хиалуронова киселина, глицерин или сорбитол. След вечерния душ или вана, докато влагата не се е изпарила, нанесете подходящия козметичен продукт и така ще стопирате вредното влияние на атмосферните условия.

Грижа за кожата през зимата чрез почивка от кремовете с висок SPF

Спокойно можете да се откажете от тях, тъй като липсата на ултравиолетова радиация през зимата го позволява. Това обаче се отразява отрицателно на синтеза на витамин Д, а така се снижава нивото и на еластина и колегена, което прави кожата суха и увиснала.

Погрижете се за влажността на въздуха в помещението

Една от най-главните причини за загубата на влага на кожата е сухият въздух, който е характерен за затворените помещения през зимния сезон. Така от оптималните около 50% влажност, в стаите се наблюдава едва 20-30%, което не е никак добре, както за кожата, така и за косата, дихателните пътища и лигавицата на носа. Освен че съсипва красотата, сухият въздух ни прави по-податливи и на настинки, намалява работоспособността и води до бърза умора. Можете да използвате различни уреди за овлажняване или просто да поставите купичка вода в помещението, например ароматизирана с няколко капки от любимото ви етерично масло.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *