Най-често допускани грешки при дезинфекция на под

Как правилно да почистваме пода

Много хора твърдят, че знаят как правилно да почистват подовете в дома си, но се случва да допуснат грешки, които могат да причинят повреда на повърхността или да я оставят не съвсем дезинфекцирана. Следващите пет съвета ще ви помогнат да запазите пода си чист до блясък, като избегнете грешки, които могат да ви струват скъпо:

1.   Непознаване на материала

Всеки под е направен от конкретен материал и гланциране, ако го има. Изключително важно е да се знае какъв е материалът, както и какъв е начинът, по който е монтиран, за да се определят дезинфектантът и инструментите за почистването. За да почистите най-добре подовата си настилка, уверете се, че знаете за какъв материал става въпрос: теракот, керамика, дърво, ламинат и т.н. Понякога добрият препарат за един под може да се окаже разрушителен за друг.

2.   Използване на неподходящ препарат

Изхождайки от първата точка припомняме, че всеки тип под изисква правилните почистващи продукти. Когато почиствате дървен под, ограничете количеството сапунена вода до минимум и вместо това използвайте почистващ продукт, направен конкретно за дървени повърхности. Не е препоръчително да използвате силен дезинфектант върху дърво, но спокойно можете да го приложите в банята, особено ако настилката е от порцелан. В случай че подът в банята е изграден от плочки от естествен камък, тогава високото ниво на киселинност в почистващия препарат може сериозно да ги повреди.

3.   Неправилни методи за дезинфекция

Освен подбор на почистващи продукти, са необходими и адекватна дозировка, и правилен метод на дезинфекция. Избягвайте да търкате подовете си твърде силно, за да не допуснете повреда, като същевременно се стремете да почиствате достатъчно енергично, за да премахнете упоритите замърсявания. Не забравяйте да подготвите пода си преди почистване, като първо накиснете засъхналата мръсотия. Следвайте инструкциите, описани на опаковката, а при закупуване избирайте препарат според повърхността на пода ви.

4. Погрешни инструменти за почистване и дезинфекциране

Правилният инструмент улеснява всяка работа, но това не означава, че ви трябва килер, пълен с всякакво почистващо оборудване. Най-добрият инструмент за почистване е този, който е предназначен за съответната повърхност.

5. Дълги периоди на непочистване

Колкото повече време минава между почистванията, толкова по-вредна става средата, която се обитава, съответно – и подът ви ще бъде по-труден за дезинфекция като цяло. Опитайте се да почиствате подовете си по-често, особено ако се замърсяват повече, най-често заради деца, домашни любимци или емисии от автомобилен трафик, който предизвиква поява на тъмен прах. В нормални условия всяко помещение трябва да се дезинфекцира поне два пъти месечно, но подовете в банята и кухнята могат да се претърпяват леко почистване през ден.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *