Гел лак за нокти: митове и истини

Гел лак - истини и митове

Гел лакът безспорно е едно от най-красивите решения за ноктите, създавани през последните десетилетия. И както при всяка иновация, навлязла широко в употреба, така и относно този вид лак за нокти се спори доколко е полезен или вреден.

Това породи митове, които ще разгледаме, за да разкрием истината в следващите редове.

Гел лакът за нокти е токсичен – ГРЕШНО

Оказва се, че гел лакът е по-безопасен дори от обикновения лак, тъй като не съдържа формалдехид, толуен и някои други токсични вещества. Гел лакът няма мирис, не прониква в структурата на нокътната плочка, а използването му е разрешено и по време на бременност.

Ако правилно се спазва технологията за нанасяне и премахване на гел лака, тогава той не само не разрушава, но дори укрепва ноктите, защитавайки плочките им от външни механични влияния. Именно така дами със слаба нокътна плочка имат възможността да се сдобият с дълги нокти.

Гел лакът може да бъде вреден само тогава, когато е невнимателно отстранен или ноктите са претърпели прекомерно шлайфане по време на нанасянето му. Затова се доверете на доказали се в тази сфера професионалисти и няма да имате поводи за безпокойство.

Ултравиолетовата лампа за изсушаване на гел лак е вредна – ЗАВИСИ

Истина е, че излишъкът от ултравиолетово лъчение има вредно въздействие върху тялото ни, и в частност – кожата. Днес обаче съществуват не само ултравиолетови, но и напълно безопасни LED лампи, които освен всичко друго, са много по-компактни. При използване на UV лампа можем да се предпазим от радиация, като си закупим специални памучни ръкавици, в които само върховете на пръстите да остават отворени, или да намажем ръцете си със слънцезащитен крем.

По време на сушенето на гел лак се появява усещане за парене, което безпокои мнозина. Това усещане не се причинява от опасна реакция между гел лака и нокътната плочка. Причината за него е наличието на специални фотоинициатори в състава на гел лака, които при активиране предизвикват структурни промени в самото покритие, в резултат на което то придобива определена здравина, а интензивността на усещането за парене зависи от броя на фотоинициаторите, от дебелината на нанесения слой, както и от индивидуалния праг на болката. За да се намали това усещане за парене, е необходимо да се извади ръката от лампата за няколко секунди и след това да се върне обратно.

Отстраняването на гел лака е опасно за ноктите – ЗАВИСИ

Ако се използва ацетон, той може да провокира сухота на нокътната плочка и да причини раздразнение на кожата. Но чист ацетон не се използва за премахване на гел лак – за целта съществува специален препарат, съдържащ полезни компоненти, които намаляват или напълно предотвратяват негативните ефекти, които ацетонът би предизвикал.

За да се намали времето за накисване на гел лака, не трябва да се забравя да се премахне горния слой, а за да се защити кожата, следва да се намаже ръката с масло, преди да се обвият ноктите с фолио.

Златно правило за здрави нокти

Независимо дали се използва обикновен, или гел лак за нокти, препоръчително е ноктите да „почиват“ без лак през няколко месеца.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *