Черноморската луга – природен дар за здраве и красота

Черноморска луга

Черноморската луга е природен дар, който има целебна сила върху човешкия организъм. Използва се от древността и продължава да е високо ценена и днес. Има данни, че още римляните са използвали луга за медицински цели.

Характеристики на черноморската луга

Тя се получава при производството на морска сол в Поморийските и Бургаски солници. Представлява жълто-кафеникава маслоподобна течност, която се отцежда при добиването на солта. Мирише леко на сероводород, има почти неутрално РН, висока степен на минерализация, като съдържанието на магнезиеви соли достига до 300 г. на литър.

Използва се целогодишно за медицински цели. За да се избегне обезсоляване на разтвора(чрез кристализация на различните видове соли), което ще доведе до умъртвяване на микро флората и фауна в лугата, е необходимо да бъде стабилизирана. След, като се стабилизира лугата може да запази свойствата си над 3 години.

Състав на черноморската луга

Уникалността и лечебната сила на черноморската луга се определят от изключително богатия ѝ състав. Той се характеризира с висока концентрация на типичните за тукашната морска и езерна вода(рапа) биоактивни вещества – както минерални, така и органични. Съставът и свойствата ѝ я родеят с качествата на лечебната езерна кал и дават основание на специалистите да твърдят, че нашата луга носи повече ползи от известните соли от Мъртво море.

Водещи в съдържанието на черноморската луга са магнезиевият сулфат и магнезиевият хлорид. Те достигат до около 200 – 300 г/л и определят високата ѝ полезност за ставите, мускулите, нервната система, имунитета, енергизирането на организма, доброто състояние на кожата, косата и ноктите.

Натриевият и калиевият хлорид варират около 50 – 95 г/л. Налични са добри количества калций, бром, йод, флуор, цинк, фосфор, хидрокарбонати и сулфати и др. Значителна част от биоактивните съставки на лугата се дължат на жизнената дейност на водораслите и микроорганизмите (бактерии, зоопланктон).

В различните години съставът ѝ може да варира поради различните климатични условия – дъжд, сняг, по-високи и по-ниски температури, колебания в развитието на водната флора и фауна и т. н.

Основни свойства

Благодарение на богатия си състав, тя има отличен антисептичен и противовъзпалителен характер. Доставя на тялото пълноценен набор от минерали и подкрепя работата на имунитета. Намалява умората, напрежението и тежестта в ръцете и краката, осигурява общо релаксиране и повдигане на тонуса.

Много характерно е действието на поморийската луга за заздравяването на зъбите и устната кухина като цяло. То включва оптимизиране на алакално-киселинното равновесие, насърчаване на добрите бактерии, повлияване на оточността на венците. Стабилизира зъбния емайл и осигурява профилактика срещу кариесите. Един от малкото продукти, които много добре повлияват пародонтозата.

Удивително е влиянието ѝ върху кожата и придатъците ѝ – коса и нокти. Като доставя необходимите хранителни вещества, тя я поддържа здрава, жизнена и мека и забавя процесите на остаряване.

За кои състояния черноморската луга е особено препоръчителна

  • Оплаквания, свързани с опорно-двигателния апарат – болки в ставите поради травми – счупвания, изкълчвания, навяхвания. Помага при възпаления в ставната капсула и околоставните тъкани, артритни и артрозни заболявания, дископатии. Облекчава неврологични заболявания – неврити и плексити, невралгии и т. н. Релаксира мускулите и допринася за отшумяване на схващанията и крампите.
  • Инфекции и възпаления на дихателната система при простуда и вирусни заболявания.
  • Проблеми със стомашно-чревния тракт, бъбреци, жлъчни пътища, отделителна система; при разширени вени.
  • Заболявания и влошено състояние на кожата – оказва лечебен ефект при акне и псориазис, при упорити гъбички, пърхот и бавно зарастващи наранявания.
  • Пародонтоза, гингивити, афти и други неразположения в устната кухина.

Традиционните методи за приложение на черноморската луга са бани, компреси, масажи и инхалации. Тя вече се предлага на пазара в подходящи опаковки и можете да се възползвате от лечебните ѝ свойства и вкъщи.

Компреси с луга се правят, като тя предварително се загрее до максимум 40 градуса на водна баня. В нея се потапя подходящ текстил и се поставя на мястото за третиране. Увива се с фолио и се оставя да престои минимум 30 минути. След което мястото може да се измие.

Българската Академия на Науките са изработили готови компреси с луга. Те представляват предварително напоен нетъкан текстил с луга, опакован в специален плик с алуминиеви нишки. Пликът, заедно с компреса, се потапя в чаша с топла вода и се оставя за около 5 минути. След това е готов за използване. Размерите на компреса са 50х25 и 50х35 см. Могат да се режат и дори да се използват втори път.

Отново БАН произведоха и масажни гели с луга. Те представляват готова за втриване черноморска луга. При тези гели е запазена само минерализацията на лугата, като липсва флората и фауната от течната луга. Произвеждат гел с чиста черноморска луга, гел с добавен екстракт от розмарин, който добре повлиява ставни проблеми и гел с екстракт от хвойна, които повлиява на проблеми с нервите.

Иии…отново БАН произведоха и продукти за уста с черноморска луга. Те изключително добре повлияват на пародонтоза, афти и всякакви възпаления в устната кухина. Пастата за зъби с черноморска луга много бързо се превърна в най-продавания продукт.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *