Лосион и мехлем: основни разлики

Лосион и мехлем разлики

Често козметичните понятия лосион и мехлем биват обърквани от потребителите. Общото между тях е в приложението – външно, върху кожата. Но разликите между двата вида продукт са съществени и е добре да се знаят, за да се изгради правилна рутина в грижата за кожата.

Лосиони и кремове

Лосиони

Лосионите съдържат много вода. Поради тази причина те се усещат леки върху кожата и имат кремообразна консистенция. Лосионите обаче не са предназначени да бъдат дълбоко овлажняващи кожата продукти. Те са много по-подходящи през лятото, когато не се нуждаете от тежък овлажнител, защото не сте дотолкова изложени на вътрешно отопление и сух вятър. Кожата се изпотява повече през горещините и затова лосионът е по-приятен за употреба. И все пак, ако обичате да използвате лосион, преминаването към по-гъста консистенция през студените дни ще ви помогне да запазите влагата в кожата си.

Лосионите са подобни на кремовете, но са по-леки и по-малко плътни. Усвояването им от кожата е много бързо. Повечето овлажнители за тяло без рецепта са тип лосиони, но проблемът е в това, че попиват бързо и също толкова бързо се изпаряват. След употреба кожата остава също толкова суха, както и преди нанасянето им, защото те не образуват омекотяващата бариера, която прави мехлемът. 

Кремове

И тъй като мехлемът може да ви се стори тежък, тук алтернативата е кремът. Кремовете, най-общо казано, се състоят от 50% масло и 50% вода. Те не са мазни и попиват бързо при втриване в кожата. Обикновено предпочитани от потребителите, кремовете са полезни, особено в случаи, когато може да не е козметично привлекателно да се използва гъст мехлем, например върху лицето или под дрехите, което може да доведе до петна по тъканите. Кремовете се отмиват лесно, но могат да съдържат както консерванти, така и алкохол, а те не са препоръчителни за хора с алергична или напукана кожа. Тогава на помощ идват мехлемите.

Мехлеми

Мехлемите са предназначени да успокояват или лекуват кожата, например при състояние като екзема, псориазис или всяко друго кожно заболяване. В повечето случаи те съдържат медицинска съставка, за разлика от козметичния лосион или крем. Ако сте фенове на зимните дейности на открито и искате да предпазите кожата си от раздразнения, тогава използването на мехлем е от съществено значение.

Мехлемите са на маслена основа: 80% масло и 20% вода. Те не съдържат консерванти и се славят като най-абсорбиращите и осигуряващи защитна бариера върху кожата, която предотвратява загубата на влага. Това е едно от най-големите предимства на мехлемите. 

Правилото тук е: колкото по-мазно, толкова по-добре, особено при суха, напукана кожа. Те също така са добри за алергична, чувствителна кожа, както и за проблемна такава, която не е способна да абсорбира лесно друг продукт (например при състояние като псориазис). 

За да подобрите ефикасността на мехлема, можете дори да го използвате в качеството му на долно покритие върху зоната. По този начин може да се приложи, ако имате сухи и напукани кокалчета на пръстите, нанесете мехлем и тогава сложете ръкавици.

4.5/5 - (2 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *