Лечебните свойства на водораслите

Лечебни свойства на водораслите

Даровете от морето неслучайно са наречени така, тъй като имат много полезни свойства. Това се отнася и за водораслите – богат източник на фибри, протеини, витамини и минерали. Те имат благотворно действие върху човешкото здраве, като укрепват имунната система, пречистват организма от токсини и повишават енергията ви.

Кои са най-популярните видове водорасли?

Хлорела

Този вид представлява сладководни едноклетъчни водорасли, които съдържат фотосинтетични пигменти в своя хлоропласт. Хлорелата има по-високо съдържание на цинк, желязо, магнезий, витамин В2, калории, мазнини и омега-3 мастни киселини, в сравнение със спирулината.

Също така, съдържа всичките 9 важни аминокиселини, които тялото ви не може да произведе само.

Спирулина

Това е синьо-зелено водорасло, известно също с името цианобактерия. Богат източник на фикоцианобилин, спирулината също съдържа хранителни вещества и 10% повече протеин от хлорелата, както и повече мед и тиамин (витамин В1). Спирулината също ви предоставя всичките 9 незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае за оптимална функция.

Въпреки че и двата вида водорасли са изключително богати на хранителни вещества с незначителни разлики помежду си, хлорелата има малко по-голямо хранително предимство с по-високите си нива на витамини и мастни киселини.

И от двата вида се правят чудесни добавки към всяка диета, тъй като могат да си взаимодействат по различен начин в тялото ви, в зависимост от вашите нужди.

Какви са ползите от водораслите за здравето?

Водораслите съдържат Омега-3 мастни киселини

Рибата се смята за основен източник на здравословни омега-3 мастни киселини. Но познайте как рибите всъщност получават това хранително вещество? Именно като се хранят с водорасли.

Омега-3 са от съществено значение за поддържането на здравето на сърцето и е установено, че понижават кръвното налягане. Доказано е също, че тези киселини повишават допамина и предпазват от депресия.

Водораслите доставят есенциални аминокиселини

Има малко растителни храни, които могат да осигурят всичките девет незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, но спирулина и хлорела съдържат всичките девет. Те са следните: изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, хистидин и валин.

Тези аминокиселини допринасят за множество основни функции в тялото ви, като възстановяване на тъканите, усвояване на хранителни вещества, създаване на мускули и възстановяване от наранявания. 

Превенция на заболяванията

Доказано е, че хлорелата помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и неалкохолна мастна чернодробна болест, поради съдържанието на каротеноиди и растителни стероли, а спирулинатата има добър ефект спрямо редица вируси, сред които ХИВ, грипен, херпес симплекс, цитомегаловирус.

Водораслите помагат за здрава кожа

Спирулината помага за улесняване на бързия клетъчен оборот, което може да помогне на тялото ви в даден лечебен процес. Може също така да предотврати свръхрастеж на кандида, което помага на кожата ви да се възстанови от обриви и акне.

Водораслите тип хлорела съдържат хранителни вещества, които са жизненоважни за синтеза на колаген, който е нужен за здрава, еластична и гладка кожа. Дори се смята, че хлорофилът в хлорелата помага на тялото да обърне радиационно увреждане.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *