Рутинни грижи за проблемна кожа при акне

Рутинни грижи за проблемна кожа при акне

Хората, притежаващи проблемна кожа, се сблъскват с доста предизвикателства. Най-неприятно е акнето, засягащо не само тийнейджърите, следвано от черните и бели точки, пъпките, ранните бръчки при суха дерма и постоянното потене при по-мазна. Съществуват лесни и ефикасни правила за рутинни грижи за кожата, които ще ви спестят неприятности и ще ви помогнат да възвърнете и поддържате нейното добро състояние. 

Защо се появява акне?

По човешката кожа има милиони мастни жлези, които са свързани с космените фоликули и произвеждат вещество, наречено себум. Целта на себума е да подхранва кожата и да я пази от вредни външни влияния. В някои случаи обаче защитното масло може и да не работи по правилния начин. 

Именно това се наблюдава при хормонален дисбаланс в комбинация с неправилни козметични грижи. Хормоните провокират свръхпроизводството на себум, но ако той се блокира от мъртви кожни клетки и други замърсявания, няма да излезе през порите и ще ги запуши. Така се образуват проблемни зони с възпаления и неприятни акнетични симптоми. 

Явлението е често срещано при тийнейджърите, тъй като в периода на съзряване организмът преминава през бурен хормонален прилив, но подобно акне засяга и редица възрастни. Най-уязвими са дамите по време на бременност или при смяна на противозачатъчни хапчета.

Кои са най-често срещаните нежелани козметични проблеми, предизвикани от акнето? 

Бели точки

При този тип акне мъртвите кожни клетки запушат отвора на порите и те изглеждат като малки подутини с телесен, до бял цвят.

Черни точки (наречени още комедони)

Те са подобни на белите точки с тази разлика, че замърсяванията, запушващи порите, реагират с кислорода навън и цветът на точките става черен.

Пъпки

Всеизвестните червени петна, които неочаквано изскачат, се предизвикат от бактерии, попаднали в порите със себума и мъртвата кожа. Получава се възпалителна реакция, която прави цветът от розов до червен.

Кистозно акне

То се проявява под формата на твърди и болезнени подутини под кожата. В този случай мъртвите клетки и бактериите проникват по-дълбоко в епидермиса.

Рутинни грижи за кожата при акне

Наред с предписаното лечение от дерматолог, хората с проблемна кожа трябва да следват няколко прости, рутинни правила в ежедневието си, които изключително много помагат в борбата с акнето:

Внимателно измиване на лицето

При миене на лицето в никакъв случай не трябва да го търкате силно. Можете да започнете с почистващ продукт с памучен тампон или мокра кърпичка, след което да преминете към измиването. 

Приложете лекарството за лечение на акне

След като почистите старателно лицето, оставете го изсъхне от само себе си или си помогнете чрез леко потупване с мека кърпа. Втората стъпка е да нанесете от лечебния продукт, предписан ви от лекар.

Използвайте немазен овлажнител

Овлажняващият продукт помагат да се поддържа балансираното производство на себум и предотвратява изсушаването на кожата, което може да се предизвика от лекарството против акне. 

Използвайте слънцезащитен продукт

Слънцезащитният крем е важна стъпка за предпазване на кожата от UV увреждане, но при наличие на акне трябва да изберете такъв, който няма да запуши порите.

Почистването на лицето вечер е задължително 

Правете вечерното почистване на лицето си нежно, с продукт, който е на базата на гел

Нанесете на лицето си продукт с ретинол преди лягане

Последната важна, рутинна стъпка е нанасяне на козметика, съдържаща ретинол – той намалява бръчките и също така активно действа срещу акне, ускорявайки обмяната на веществата в клетките и тяхната регенерация.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *