Блестяща от здраве усмивка: грижа за зъбите в 3 стъпки

Блестяща усмивка с правилна грижа за зъбите

Няма нищо по-хубаво от красивата усмивка. Тя притежава притегателна сила и е в състояние да сътвори чудеса. Но за да я притежаваме, трябва да знаем как да се грижим за зъбите си и да го правим редовно. Точно за това ще си поговорим в настоящата статия.

Кога и как трябва да мием зъбите си?

Колкото и простичък да изглежда този въпрос, малко хора са всъщност наясно с отговора.

Не е необходимо да миете зъбите си след всяко хранене, тъй като върху емайла естествено се образува плака – пеликул, който изпълнява едновременно защитна функция и абсорбира остатъците от храна. Пеликулът е генетично придобит, недетерминиран филм, който се появява на повърхността на зъбите още при поникването им. В него се съдържа много глутаминова киселина, аланин, сиалова киселина и аминозахари. Затова и ако човек мие зъбите два пъти на ден, това би било напълно достатъчно да запази емайла им и да предотврати появата на кариеси.

Ако през деня ви се наложи да премахнете парчета храна (например, след като сте обядвали на работа), тогава е достатъчно само да изплакнете устата си или да използвате дъвка.

Основният принцип на миенето на зъбите е следният: трябва да миете зъбите си, преминавайки от венеца към зъба и от основата на зъба към неговия край. Хоризонталните движения следва да се извършват по протежение на фисурите – това са каналите, разположени върху дъвкателната повърхност на задните зъби.

Точни инструкции за миене на зъбите

Зъболекарите препоръчват следната последователност на миенето на зъбите, която да прилагате сутрин и вечер:

  • Най-напред трябва да почистите с четка гладката повърхност, а след това пролуките между зъбите с конец;
  • След това преминавате към пространството между зъбите, което е в близост до венците, като го почиствате с четка;
  • Продължавате миенето, като използвате иригатор за уста – той изстрелва под налягане вода към зъбите и ги почиства отлично в дълбочина даже и на най-труднодостъпните места;
  • Накрая идва ред на изплакването на устната кухина с вода за уста.

Да се погрижим за езика

Необходимо е също да си миете езика, тъй като частиците храна се отлагат върху него. Препоръчва се почистване на езика веднъж на ден, най-добре вечер. Тук е мястото да споменем, че като първи орган от стомашно-чревния тракт, езикът веднага разкрива наличието на евентуални проблеми със стомаха. Затова, ако го усещате удебелен, добре е да потърсите помощ от гастроентеролог.

Между другото, неправилната хигиена на устната кухина и употребата на един и същ вид храна дълго време (месо или въглехидрати) могат да се окажат причина за образуване на налепи по езика, защото тялото просто не може да се справи с шлаките.

Изборът на правилната паста за зъби – гаранция за красива усмивка

Ако искате да имате красива усмивка, важно е да изберете подходяща паста за зъби. Такава, която да спомага за заздравяването на зъбния емайл и да предпазва от отлагане на плака. Една добра опция е пастата за зъби Черноморски минерали, в чиято формула са включени предимно естествени съставки.

Ако страдате от възпаления в устната кухина, пародонтоза, венците ви кървят и усещате лош дъх в устата си, може да решите проблема, като използвате специален концентрат за устна кухина или гел.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *