Prodizia за свежа и отпочинала кожа, като след дълъг и качествен сън

Сънят е простата тайна за красива кожа, но забързаното ни ежедневие често пречи на почивката ни. Липсата на сън създава сресови състояния, които покачват нивата на вътрешните токсини, между които и гликотоксините. Гликотоксините пречат на натуралните процеси на регенерация и възстановяване на кожата по време на сън. Тази дерегулация се изразява в увреждане на клетъчните функции, разрушаване на тъканите, нараняване на микросъдовете.

С Prodizia Sederma има решение за видимо редуциране на признаците на умора в кожата: тъмни кръгове и торбички под очите, нарушаване целостта на текстурата на кожата. Prodizia стимулира специфични детокс системи, като по този начин едновременно защитава и възстановява засегнатите протеинови структури. Нещо повече, Prodizia спомага за регулирането на нивата на мелатонин в засегнатите от гликотоксините клетки, като по този начин гарантира оптимална регенерация на кожата през деня и по време на сън за 24 часова защита.

Изследванията на Sederma показват, че само след 10 дена употреба на крем, съдържащ Prodizia, се наблюдава видимо редуциране на белезите на умора по лицето. След два месеца редовна употреба, редуцирането на белезите достига цели 44%.

Благодарение на Prodizia кожата ни изглежда свежа, като след хубав сън. И това не е случайно – агентът се добива от Албиция, персийско копринено дърво, което е познато също като „спящо дърво“, тъй като привечер листата му се затварят в спящо положение. Заради регенеративните способности, дори кората на дървото е зелена. Именно този факт е насочил Бълграска Академия на Науките към изследване на Prodizia и в последствие включване на тази съставка при разработката на топ козметичните им продукти.

Детайлно описание на самите продукти, съдържащи екстракт от персийско копринено дърво, можете да намерите тук.

Знаем ли как да комбинираме козметика?

Грижата за външния вид е ежедневие за жената. В постоянния си стремеж  да изглеждат все по-добре дамите прибягват до купуването на все повече и повече козметика. Купуват се „супер“ кремове, лосиони и серуми на различни производители. Използват се какви ли не „чудодейни“ средства за най-различни проблеми. Един път кожата се смята за мазна, после е пък твърде суха, някъде се появила бръчка или пък пъпка и за всичко това си имаме определен „лек“.

Неправилното комбиниране на козметични продукти може да доведе до сериозни проблеми за здравето.

Оказва се обаче, че комбинирането на различните продукти не винаги води до ефекта, който сме търсили. Действието на всеки един поотделно може да се промени коренно, когато е в комбинация с други продукти, особено ако те са от различни производители. Тяхното действие може да се сведе до нула, тъй като единият пречи на другия. Това, разбира се, ще е най-добрият вариант, защото при по-лошия може да има необратими последици за кожата, а по-леките са дразнене и алергични реакции.

Ето и кои продукти са несъвместими един с друг:

 • Подмладяващата козметика не е съвместима с тези за пъпки и акне. Повечето подмладяващи кремове съдържат Ретинол – най-натуралната и чиста форма на витамин А. Той се абсорбира от долните слоеве на кожата и я подмладява от вътре навън. Кремовете за акне(за мазна кожа) съдържат в състава си Борна или Салицилова киселина или Бензоил пероксид, които правят кожата суха. Комбинирането им води до сигурно предизвикване на дразнене и възпаление.
 • Основа за грим със слънцезащитен крем. Получава се нещо като „разреждане“ на препаратите един с друг. Така се намалява ефекта им и той почва да клони към нула. Съветът е – използвайте основа за грим със слънцезащитен фактор (SPF).
 • В много от подмладяващите препарати се използват съставки, които в комбинация може да навредят, а не да помогнат. Затова не използвайте едновременно или един след друг подмладяваща козметика от различни фирми. Използвайте козметика от една серия, на една фирма.
 • Трябва да се знае, че след почистващите масла не трябва да се използват козметични препарати без да има интервал от няколко часа, тъй като действието им значително намалява. Почистващите масла правят защитен филм на кожата и активните вещества на другия продукт не могат да проникнат през него. Нека се знае, че има и професионални почистващи масла, които позволяват де се използва козметика след тях, но трябва предварително да сме убедени, че употребяваме такъв продукт.

Да правим SPA и Wellness туризъм с български продукти

Интервю с доц. д-р Стефка Тепавичарова, която стои зад разработките на козметични продукти и цялостни SPA и Wellness програми на БАН.

– Г-жо Тепавичарова, какви са предимствата на българските козметични и лечебни продукти, разработени на база черноморската луга пред чуждите такива?

В рамките на нашите научни изследвания се опитваме да разработваме и задачи с приложно значение. Една от тях е разработването на продукти на базата уникалността на нашето Черноморие. Едно от научните направления, в които работя е насочено към изследване на процеси на разтворимост и кристализация във водни системи. Това обуславя сериозният ни научен интерес и по отношение на морската система, която е може би най-сложната природна система. Част от усилията ни са насочени и към оползотворяване на черноморската луга. По същество тя е концентрирана морска вода. като разликата между лугата и водата се състои в обърнатото съотношение на макрокомпонентите в тях. Докато в морската вода доминиращи са натриевите соли. В лугата това съотношение е обърнато в полза на магнезиевите соли. В случая черноморската луга. която ние изработваме u предоставяме на клиентите е със съдържание на магнезиеви соли два пъти и половина по-високо, отколкото съдържанието на натриевите соли. Влагането на тази луга в козметичните продукти ги прави богати на биогенния елемент магнезий и на голям брой микроелементи.

– Какво приложение има морската луга?

Първото нейно предимство е, че има високо съдържание на магнезиеви соли. Лугата можем да разглеждаме като един Високо концентриран разтвор, в който съдържанието на соли е от порядъка на 350 грама на литър, а съдържанието на магнезиеви соли е до 300 грама на литър, т.е в нея имаме високо съдържание на магнезий. Той е ценният елемент, който е важен за развитието на редица жизнени процеси, полезен е за опорно-двигателната система, за лекуване на редица ставни, костни, мускулни заболявания, за кожата, за косите и ноктите. Набавянето на магнезий в организма чрез лугата е много положително. Следващата отличителна черта на лугата е, че тя има много високо и разнообразно съдържание на микроелементи. Цялата периодична система се съдържа в морската вода в различни концентрации. Лугата е един безценен природен дар, нито една сол не може да се сравнява с нея защото няма такова богатство на микроелементи. Друга нейна отличителна черта е, че тя е богата на микроводарасли, които са типични и уникални за нашите солени езера. На тях се дължи много добрия кожен ефект на лугата. Ако трябва да използвате един високосолеви синтетичен разтвор кожата е подложена на стрес от различното осмотично налягане, високите концентрации влияят стресово върху клетките и кожата, но щадяща кожата функция имат точно микроводораслите и микрофауната. Така че тя освен здравословен ефект върху тялото има и добър квасен ефект, кожата става мека, хидратирана, приятна. Разкрасителното действие на лугата върви едновременно с лечебното действие.

– През последните години вече не се говори за любимите на нашите баби балнеолечение и кални бани, а повече за SPA и Wellness туризъм, как може да бъдат впрегнати природните дадености в това ново направление на туризма и останаха ли баните в миналото?

Да. преди Време се говореше само зa балнеология и използване на луга или кал в тези комплекси. Ние се опитахме да създадем продукти, насочени към новите сектори – SPA и Wellness. SPA означава лечение с вода, в частност с минерална вода, която винаги действа по-добре. Комбинацията на водата с луга дава добър ефект, ние се опитахме да създадем много добри продукти, които са на базата на морската луга комбинирана с различни етерични масла или букети от билкови екстракти. Така комбинирахме таласотерапия с ароматерапия или фитотерапия и създадохме сериите продукти Sea Stars и Solilug, които са насочени към SPA центровете, за да може да се задоволят нуждите, както на новото, модерното направление, така и на хората, които знаят и са ползвали лугата от години. Сега обаче комбинираме двата ефекта минерализация на тялото с арома терапията. За нея се знае също от векове насам колко е полезна. Използвали сме формулата на двете природни дадености на България – богатството на морето и богатството на планината, защото се знае. че българските билки са достатъчно богати на хубави етерични масла. В тях има високо съдържание на биологично активни компоненти. Това е един тип от продуктите, създадени за SPA центровете, които се използват за водното лечение. Освен това сме разработили за Wellness центровете продукти, в които лугата е в подходяща гелна форма, която също е комбинирана с етерични масла или екстракти от водорасли. Така, че сме направили масажни и ексфолиращи гелове за минерализиращ, здравословен масаж. Разработили сме и различни маски, които съдържат кал в комбинация с различни масла, така че да доставяш на кожата необходимите субстанции за подхранване, почистване и за регенериране. Имаме продукти, разработени от разтвор, които са под формата на мокри кърпи, те са за фрикция на тялото, които да могат да се употребяват за случаите, когато имате само душ или сауна, за да можете да използвате богатия минерален състав и етеричното масло, които директно да нанасяте върху кожата. Разработили сме също така соли, чието предимство отново е високото съдържание на ценния магнезий. Идеята е да предоставяме такива продукти, които са богати на този елемент. Докато натриевия хлорид организмът си го набавя чрез храната, то при магнезия не е така и търсим друга форма на обогатяване на организма с него.

– Тези продукти и процедури къде се прилагат?

Едно от добрите постижения на хотел „Марина Холидей Клуб“ Поморие, е това, че той успя да оцени предимството на българските природни продукти и се опита на тази база да развива туризъм. Аз от няколко години се опитвам да лансирам идеята да правим български SPA и Wellness туризъм с български продукти.  Богатството на региона около Бургас и Поморие е в солените езера, от векове насам хората знаят лечебните свойства на солените езера, на лугата и калта, но в последните години ги позабравихме. На туристите, които идват в България им предлагаме услуги, които са главно с продукти от Мъртво море. За мен това е непечеливша формула. Когато човек отиде в друга страна, той иска да се докосне до уникалността ѝ. Ние имаме нещо в района, което е уникално и можем да привличаме туристи целогодишно, като предлагаме продукти безценни, уникални за нашите географски условия, формулата на „Марина Холидей“ за мене е печелившата да предложи атракция на туристите за SPA и Wellness туризъм на базата на уникалността на този регион. Те прилагат нашите разтвори за таласо- и ароматерапия под формата на вани и мокри кърпи за фрикция на тялото, соли. Гелове за ексфолиращ и минерализиращ масаж, маски за дълбоко почистване и подхранване и регенерация на кожата. Всичко това е оформено като един пакет от услуги.

Интервю на Весела ГОРАНОВА, в-к Фактор

Защо купуваме скъпи лекраства

Не съм лекар или фармацевт, не съм и писател, но седнах да напиша тази статия, за това как плащаме скъпи лекарства, защото такива ни предписват лекарите. А те ни ги преписват, защото за това им плащат фармацевтичните компании. Имам познати лекари, които ми описваха най-фрапантни случаи, когато дадена компания(не казват коя) им дава индигирани рецепти, на които да пишат, като представители на тези компании събират втрите екземпляри на рецептите. Готовите, попълнени рецепти, би трябвало всички да са ги виждали. Фармацевти са ми разказвали как в края на месеца са им искали наличностите в аптеките, за да сравнят дали лекарите не ги лъжат в отчетите си. Разбира се, всичко това е калкулирано в цената и ние си го заплащаме.

Тук би трябвало да се даде обяснени какво е аналог на дадено лекарство. Аналог е такова лекарство, което съдържа други химични вещества в отличие от оригинала, но има същото предназначение. Ето и един пример – боли ви стомах (малко, леко неразположение), отивате при лекаря и в повечето случаи ще ви изпише Дуспаталин (френско и холандско производство, струващо в аптеките около 15 – 18 лв), а един Спазмалгон за 2 лв. може да ви свърши същата работа. Разбира се има и български вариант на Дуспаталина, нарича се Антиспазмин. Това лекарство е абсолютно еднакво с Дуспаталина по отношение на брой таблетки, грамаж и активно действащо вещество, но да са ви го изписвали, аз поне не съм чувал. Сигурно проблемът е в това, че струва с около 5 лв. по-малко.  

Препарати, които имат идентичен химичен състав, но имат различно наименование, се наричат ГЕНЕРИЧНИ. Медикаментите, произвеждани от генеричната индустрия, са с молекули, еквивалентни на оригиналните. След изтичане на патента на оригинала, генеричните производители могат да започнат да го използват.

Периодът на патент на оригиналната молекула зависи от страната, в която работи компанията, но в повечето случаи е около 20 години. Когато една иновативна фармацевтична компания получи патент за дадено лекарство, това означава, че тя има изключителното право да го произвежда и разпространява в законово определен срок. 

Патентът защитава компанията, която е вложила значителни средства за разработването на новия медикамент. Този период би трябвало позволи на фирмата да си възстанови разходите и да получи печалба. На територията на Европейския съюз патентът може да бъде удължен с още 5 години, ако получи Сертификат за допълнителна защита.

Генеричните лекарства не са по-некачествени, но със сигурност са по-евтини.

Ето ви един пример за лекарствени продукти, съдържащи само Acetylsalicylic acid

препарат милиграми Брой таблетки цена
Anapurin 400 60 11,20
Aspetin adipharm 500 100 6,44
Aspisal 325 100 4,10
Aspirex 325 100 3,25
Aspirin 500 20 6,25
Anapurin cardio 75 100 7,99
Aspisevt 500 20 0,73
Acetizal 500 20 1,94
Acetizalycum 500 20 Не намерих
Acetylin 500 20 1,73
Trombogard 100 20 1,51


Ето един пример за заместване с по-евтино лекарство: 
НО-ШПА – цена 6,50 лв, а генерика ДРО СПАЗ (българско производство) – 3,28 лв.

Ето ви и един пример с едно доста рекламирано в момента лекарство – Ибупрофен

 

препарат милиграми Брой таблетки цена
Advil 200 10 3,88
Ibuprofen 400 12 7,63
MIG- 400 400 10 4,67
Nurofen 400 12 7,68
Upfen 200 10 2,61
Flexistad 400 20 6,00

 

Разликата в антибиотиците за един същ препарат произведен от различни фирми може да достигне 30 – 40 лв. и нагоре. При някои препарати може да е стотици левове.

Просто е – информирайте се, за да не ви се изпразва джоба безпричинно. Ако искате да си купите едно лекарство, няма да е голям проблем, но ако са няколко, портфейлът ви ще изтънее с едно ходене до аптеката.

Скандинавци рекламират спа продукти с поморийска луга и кал

Хотелски комплекс Марина Холидей Клуб-Поморие беше домакин на срещата между сътрудници на БАН и норвежки специалисти по СПА и балнеолечение. На срещата присъстваха представители на мениджмънта на хотела, доц. д-р Стефка Тепавичарова, ръководител на лаборатория „Неорганични соли“ към Института по обща и неорганична химия на БАН, Анник Фъст професор в Университета на гр. Алесунд- Норвегия.

Сред норвежките гости беше и Монрад Фет – официален представител на фирма „Global & Local Products“, изцяло ориентирана към разработване и производство на SPA-продукти. Обсъди се идеята да бъдат популяризирани солените Поморийски езера в Скандинавия, както и възможностите за рехабилитация чрез лековитите луга и кал в успешното им съчетание с прочутите български билки. Бяха разгледани и варианти за провеждане на workshops между българските и норвежките SPA-терапевти в Марина Холидей Клуб.

В SPA центъра на домакините бе направена и презентация на новите продукти на Българската академия на науките от сериите „Sea Stars“ и „Solilug“. Специалистите обясняват, че това са разтвори, кристални и таблетирани минерални соли, маски, масажни и ексфолиращи гелове, мокри кърпи. Евтини са дори за нашите условия, а за сравнение с европейската лечебна козметика, изобщо да не говорим. Подходящи са за всеки сезон. И в този смисъл си заслужава да се спрем повече на сатабилизирана морска луга“ solilug“. С нея могат да се правят вани, или „лока¬ни ванички“- за определена част от тялото. Използват се за фрикции на тялото след измиване, концентрацията е в зависимост от чувствителността на кожата, като максималното разреждане с вода е до 1:10. За болни стави се правят компреси с времетраене 15-20 минути.

Стабилизираната морска луга служи и за жабуркане и гаргара, за капки в носа, против пърхут. Този натурален продукт, полезен за кожата и за целия организъм, има богат минерален състав, като съдържанието на магнезий е доминиращо, биологично активните вещества са характерни за флората и фауната на черноморските ни солени езера. „Global & Local Products“ е официален представител на българските продукти за страната си и те вече се предлагат на норвежкия пазар.

Скандинавските гости получиха по 1 терапия -пълна серия , включваща процедури с новите почистващи лосиони, минерализираща апликация, пилинг с новите ексфолианти, класически масаж и терапия с новото хидратиращо мляко.

Статията е публикувана във в-к Фактор.  Автор: Росен Топкаров

Шейсет километра всеки ден заради калта

В късния следобед и привечер най-оживеното място край Бургас се оказват солниците. Върволици от хора сноват между басейните с кал и луга, мажейки се с природните дадености. Един от тях е 57-годишният бивш миньор Цвятко Топалов от Черноморец, който пътува по 60 километра всеки ден и вече е станал специалист по процедурите. „Миналата година за първи път направих 11 бани и се чувствах по-добре. Мислех, че няма да изкарам зимата, понеже целият ми гръбначен стълб е износен от работата в мините. Тази година смятам да направя поне 20 процедури, дай Боже, ако е хубаво времето и има слънце, и 30“, зарича се Цвятко, докато се маже обилно с кал по цялото тяло. Довел е със себе си и жена си, която има дископатия. И двамата са доволни. Твърдят, че са пробвали какви ли не лекарства, но природните им помагат повече.

Лечение с кал
Солниците привличат хиляди от страната и чужбина, заради комбинацията от кал и луга

Заради   всекидневните разходи до Бургас и обратно Цвятко се е лишил от друга почивка, но не съжалява. Компания в басейна с кал му прави Георги от Карнобат, който страда от заболяване на ставите. Не го притеснява, че процедурите не се извършват под медицински контрол, защото са му препоръчани от личния му лекар. Тази зима лежах 20 дни в болницата със страшни болки и сковавания. И освен лекарствата, които пия, трябва задължително да правя и тези процедури, за да се чувствам по-добре. Лечение за моята болест няма, но има облекчение“, въздъхва намазаният с кал до неузнаваемост Георги.

Има и такива, които идват за профилактика или за развлечение, защото обикновените морски бани вече са им омръзнали.

Марияна е тук с цялото си семейство и 8-годишния си син, но предпочита баните със сол пред тези с кал. „Често идваме да се осолим за здраве. Препоръчано е, хора са го пробвали много години. Ние сме за първа година. Още е рано да се каже дали ще има ефект, ще видим през зимата. За сега добре ни се отразява.“, признава Марияна.

Тук е и 42-годишната Наташа от Одеса, която е на почивка в Слънчев бряг. Казва, че за безплатния спа център на открито научила от нейни познати българи. Вече седмица, сутрин е на плажа, а привечер идва до Бургас, за да се потопи в басейните с кал и луга. Твърди, че й е интересно и го прави за удоволствие. Наташа не е единствената чужденка край нетрадиционните басейни. „В този гьол завчера бяхме като в международна космическа станция – и руснаци, и чехи, и поляци имаше“, казва през смях Цвятко, докато чака калта по него да изсъхне, за да се измие в морето.

За импровизирания санаториум на бургаските солници се носят легенди отдавна, но тази година е истинско стълпотворение. Един до друг, мажейки се взаимно и разменяйки съвети за по-ефикасни процедури могат да се видят възрастни хора, шумни компании младежи, семейства с малки деца – всеки с личната си история и основателна причина да е тук. Единственото, от което се опасяват посетителите е поради големия интерес, мястото да не стане платено.

Статията е публикувана във в-к Фактор. Автор: Лора Стаматис

Лечение на подагра

Ако подаграта се появи с остър пристъп на болка , то първо на болния трябва да се осигури пълен покой. В областта на болната става е необходимо да се постави леден компрес, а кракът да се повдигне на по-високо. При пристъпи на подагра се приемат обезболяващи и противовъзпалителни препарати, но тези лекарства трябва да бъдат предписани от лекар. Голямо значение има храната. Ако пациентът спазва диета , пристъпите на подагра могат да не се появяват с години. Но най-важното е да не опитваме самолечение.

Лекуване на подагра

Ако подаграта не се лекува и не се спазва диета, тя става много опасно заболяване – след 3–4 години след първия пристъп може да настъпят необратими промени във функциите на бъбреците.

Насоки за диета при подагра :

 • Плодови сокове;
 • Плодове, приготвени на пара;
 • Пърженото месо се заменя с варено.

От храната трябва да се изключи червеното месо и продукти от него, месни субпродукти, концентрирани месни бульони, консерви, мазни видове риба, бобови култури, миризливи и солени видове сирена, шоколад, кафе, а също и алкохол (особено за бира , коняк, шампанско, червено и сладки десертни вина).

Профилактика

Задължително се спазва хранителен режим – на ден да се пие не по-малко от 1.5 – 2 литра вода, тя ще изкарва от организма пикочната киселина. За профилактика е хубаво един път в седмицата да е разтоварващ ден, през който да не се употребяват никакви мазни и рибни продукти. Също е полезно да се ядат цитруси (макар и един портокал на ден), да се избягват тежките физически натоварвания и стреса. Препоръчва се да се изпълняват упражнения за ставите: въртене на стъпалата в различни посоки, сгъване и разгъване на пръстите. Много е полезно, с пръстите на краката да се събират малки предмети по пода.

АПЛИКАТОРНИ УСТРОЙСТВА „ЛЯПКО”

Апликаторни устройства Ляпко
Апликаторни устройства Ляпко

Използване на апликаторите за лечение на подагра

Апликаторите „Ляпко” добре помагат за намаляване на отоците, възпаление, болката, както при остър пристъп на подаграта така и при хроническо протичане на заболяването. Те помагат за подобряване на кръвообръщението, а следователно подобряват и обменните процеси в организма, което е важно при комплексна терапия на подаграта. Препоръчва се да се въздейства на органите, участващи в обменните процеси, т.е. апликаторите трябва да се разполага в следните зони:

Акупунктурна точка при лечение на подагра

Апликатор Ляпко при подагра

 • черният дроб /дясно подребрие/;
 • панкреаса /ляво подребрие/;
 • бъбреците /поясната област/

Затова е удачно да се използват плоски /статични/ апликатори- „Квадро”, „Шанс”„Лайка”, „Голямо килимче”, „Народен”, „Стелка плюс” и др. Необходимо е да се въздейства с апликаторите „Ляпко” непосредствено върху стъпалата и дланите. В засегнатите зони се пречи на застоя на кръвта, отлагането на соли и се активизират процесите на регенерация на тъканите. Ако лечението започва в началният стадий на развитие на заболяването може да се избегне използването на лекарствени препарати.

Апликатори ляпко при лечение на подагра

Апликатори Ляпко при лечение на подагра

При болки в големите стави апликаторите „Ляпко” се полагат непосредствено върху болната става, а така и в областите по-високо и по-ниско от болезнения участък. Използват се „Лайка”, „Универсален пояс”, „Вълшебна лента Здраве”. Времето за въздействие в обострен период е 10-20мин , а в период на ремисия 20-30мин. Добър ефект се наблюдава след обработка на болезнения участък с валяци за 5-15 мин.

Апликатори Ляпко при лечение на подагра

Болки в мускулите – как да се избавим?

Подобряването на кръвообръщението в повредените мускули и нормализацията на всички видове обмен на веществата способстват за отделяне на млечна киселина – продукт на разпада. Болки в мускулите ни лишава от здрав, дълбок сън. При липсата на пълноценен сън в организма се синтезира по-малко хормон на растежа, необходим за възстановяването на мускулите. Антистресовата методика, пълноценният отдих, натуралните природни противовъзпалителни и противооточни средства, адекватните физически натоварвания в съчетание с топло- и физио-процедури на фона на лечебното гладуване ускоряват процеса на „изцеление”.

При лечение на болеви мускулен синдром е необходимо отстраняване на причините за възникване на болката, прекъсване на болезнените импулси от спазмите на мускулите , предотвратяване на развитието на патологичния процес, предотвратяване на възникване на мускулния спазъм и максимално покачване на прага на чувствителност на рецепторите за болка, подобряване на кръвообръщението, стимулиране на тъканните и обменни процеси, повишаване функционалните способности на мускулите и равнището на психо-емоционален комфорт.

Лечението на болков мускулен синдром е дълго, като включва рехабилитация и вторична профилактика , реактивиране на праговите точки и профилактика на тяхното възникване. За тази цел е важно използването на лечебно-профилактични средства с широк спектър на влияние на основните етиопатогенетични фактори. Едно от тези средства може да бъде повърхностна многоиглена рефлексотерапия. За нейното провежда в последно време се използват апликатори „Ляпко”.

Ляпко при болки в мускулите
Акупунктурни апликатори Ляпко при болки в мускулите

Апликационата терапия има обезболяващо и спазмолитично действие , подобрява кръвообръщението и микроциркулацията, активира тъканните механизми на имунната защита. Също така повишава равнищата на собствените опиатни пептиди и антистресови хормони в кръвта, понижава равнището на чувствителността на рецепторите за болка, оказва положително психо-емоционално въздействие и като резултат стимулира общите адаптационни механизми на човека.

Дългите периферни импулси в гръбначно-мозъчните центрове предизвикват локални рефлекторни реакции в зоната на приложение на апликаторите „Ляпко”, което води до разширяване на капилярите и активират съдовите звена на микроциркулация. Подобрява се артериовенозният кръвоток, което е съпроводено с локално повишаване на температурата и почервеняване на кожата, релаксация на мускулите , стимулация на тъканият обмен, подобряване на възстановителните процеси. Важно е да се отбележи, че локалното (местно) подобряване на кръвообръщението при апликационната терапия протича без допълнително натоварване на сърцето, благодарение на всмукването на кръв от капилярите на артериалните съдове, за сметка на осмозата и отрицателното налягане в зоната след капилярните венули. Това е много важно за всички категории болни и особено с исхимичната болест на сърцето, сърдечна недостатъчност 1-2 степен, хора в напреднала възраст.

При свалянето на апликатора на мястото на неговото действие в продължение на 10 минути всички пори са отворени. Затова, за подобряване на оздравителният ефект, за „подхранване“ на мускулите и понижаване на болката, се препоръчва за 15-30 мин. топъл компрес от Черноморска луга +1 ампула Б12 от 1.0 мл+ 1 ампула „Аналгин” + капка Диметилсулфоксид или компрес с 1.5% разтвор морска сол.

Курсът на лечение е 10-12 процедури до намаляване на болезненото усещане, като лечението може да се повтори след 2- 4 седмици.

Безплатен майсторски клас на д-р Ляпко

Имаме удоволствието да Ви поканим на безплатен майсторски клас на д-р Ляпко на следните теми: дишане, хранителен режим, мануална терапия, акупунктура, приложение на акупунктурни апликатори. Класовете ще се проведат на 18.06.2016 в София и на 19.06.2016 в Плевен. Повече информация можете да получите от официалната покана за събитието и на телефон 0888 85 13 46.

На 08-10.06.2016г. за втори път в София ще се проведе Световния Конгрес по Акупунктура. Като гост-лектор е поканен Николай Григориевич Ляпко. Изнася лекции по цял свят на теми: хранителен режим, правилно дишане, акупунктура, мануална терапия и приложение на уникалните апликатори „Ляпко“, като запознава хората с революционната си теория за събуждане на „вътрешния лекар“, който всеки човек носи в себе си. В своята клиника той помага на пациенти от цял свят, като не взима пари за лечение. Той е ръководител на предприятие, учени, конструктори и разработчици на пазарни технологии. Неговите уникални изобретения достойно представят Украйна на международните пазари.

Николай Григориевич Ляпко е лекар-рефлексолог, висша категория, кандидат на медицинските науки, изобретател – автор на повече от 65 изобретения, успешно въведени в експолатация чрез уникалните технология и оборудване, разработени от самия него.

Трудовият път на Николай Ляпко започва през 1974 г. в градската болница на гр. Донецк. От 1983 до 1989 г. работи като лекар в Спешна помощ. През 1989 г. придобива специалност рефлексотерапия в Харковската медицинска академия и започва работа като лекар-рефлексотерапефт. През 2004 г. съгласно указ на Президента на Руската федерация, за постижения в областта на медицината и в съответствие с решението на научния съвет на академията по Мануология е избран за академик в Руската Академия по Мануология. През 2010 г. получава по-висока степен в специалността рефлексотерапия и едновременно с това строи предприятие, където реализира своите изобретения.

Научният потенциал на Николай Ляпко се състои в 23 патента за изобретения и полезни модели в Украйна, 12 патента за изобретения и полезни модели в Руската федерация, 6 от които Евроазийски, 3 патента за изобретения в САЩ, 4 патента за изобретения в Канада, 2 патента за изобретение в Литва, Латвия, Полша, Чехия, Австралия, Мексико, Великобритания, Унгария, Турция, Норвегия, Израел, Испания, подадена заявката за изобретение в Германия, Франция, Китай, Финландия; около 50 научни публикации.

През 2000 г. той основава и оглавява компания „Lyapko“, уникална компания, която се занимава с производството и разпространението на акупунктурните апликатори „Ляпко“, а също и масажори, предназначени за интензивен рефлексо-терапевтичен ефект върху повърхността на кожата на човека. Продуктите на компанията „Ляпко“ са добре известни не само в Украйна, но и извън пределите ѝ,  стоките на украинския производител активно се изнасят и са  търсенети в страни като Руската федерация, Беларус, Унгария, Германия, САЩ, Канада, Латвия, Литва , Полша, България, Италия, Чехия, Словения и други.

Изобретенията на Никола Ляпко имат изключителни резултати, поради това, че съчетават в себе си алтернативната медицина на Изтока и съвременните технологии. Те имат функцията бързо да възстановяват и да укрепват здравето на човека. Апликаторите „Ляпко“ се използват при заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата , храносмилателната и дихателната системи, при травми и наранявания, както и в акушерство, стоматологията, гинекологията.

Апликаторите „Ляпко“ са получили висока оценка на такива известни личности като Дмитрий Халаджи, Нина Геря, Евгений Евтушенко, Сергей Рязан, Александър Гама, Лариса Лужин, Михайл Ножкин, Елица Куряк,  Николай Караченцев,  Николай Сличенко, Светлана Савицкая, носител е на много сертификати и дипломи, сред които и знака „доверие на потребителите“.

Съвременното робство

Сигурни ли сте, че робството вече не съществува? А може би, просто  са се променили понятията? Ето Ви една история за съвременното робство, която Вие сами пишете всеки ден.

 1. Икономически принудени роби с постоянна работа. Съвременният роб е принуден да работи без спиране до смърт, защото средствата спечелени от този роб за 1 месец, са достатъчни за храна за 1 месец, за разходите по жилището за 1 месец, за пътуванията за 1 месец. Колкото и пари да изкарва съвременният роб, те са толкова, колкото да стигнат за 1 месец. Съвременният роб е принуден да работи през целия си живот до смъртта си. Пенсията е една голяма измислица, защото роб-пенсионер си дава цялата пенсия за жилище и храна, и не остават свободни пари. Така той е принуден отново да работи.
 2. Втория механизъм на съвременното робство е,  да се създаде изкуствено търсене на псевдонужни стоки, които са наложени на роба с помощта на телевизионни реклами, връзки с обществеността /пиар/, местоположението на стоките в магазините и т.н.. Модерният роб, участва в безкрайната надпревара „какво ново“, и това го принуждава да работи непрекъснато.
 3. Третият скрит механизъм за икономическо принуждение са кредитните институции, с помощта на които съвременните роби все повече и повече са въвлечени в кредитно робство, чрез механизма на лихвите по заемите. Всеки ден съвременният роб се нуждае от все повече и повече, за да изплати лихвите по заема. Взема нов заем, без да е изплатил стария, създавайки пирамида на дълга. Дългът постоянно виси над съвременни роб и го стимулира да работи, дори и за мизерно заплащане.
 4. Четвъртия механизъм за заставяне на съвременния роб да работи за скрит робовладелец е митът за държавата. Съвременния роб вярва, че работи за държавата, но в действителност робът работи за псевдодържавата, тъй като парите от роба постъпват в джоба на робовладелеца, а понятието държава се използва да замъгли мозъците на робите, за де не задават излишни въпроси от типа: Защо хората работят цял живот и винаги остават бедни? И защо робите нямат никакъв дял от печалбата? И как конкретно се използват парите, платени от робите под формата на данъци?
 5. Петият механизъм за скритото принуждения за робство се явява този на инфлацията или периодично изкуствено създадена инфлация, която не позволява на гражданите да се развиват икономически, да се разорят и да започнат бизнеса си от нулата. Покачването на цените при липса на растеж на заплати, осигурява скрит, незабележим грабеж на робите. По този начин съвременния роб обеднява все повече и повече.
 6. Шестият скрит механизъм на съвременното робство – робът се лишава от средства за закупуване на недвижими имоти, преместване в друг град или друга държава. Този механизъм принуждава съвременните роби да работят в един град, в едно предприятие и да толерира тежките условия на работа, тъй като други условия на работа просто няма. Убеждава робите, че няма къде да избягат.
 7. Седмият механизъм заставящ роба да работи безплатно е укриването на информацията за реалната цена на робският труд, на реалната стойност на стоката, която е произвел роба. Крие се делът на заплатата, която изземва робовладелецът чрез механизма на счетоводните изчисления, използвайки невежеството на роба. От роба се крие информацията за излишъците, така че робовладелецът да може да ги изземва за себе си.
 8. За това, че съвременните роби не трябва да търсят дял от печалбата, не трябва да търсят спечеленото от техните бащи, дядовци ,прадядовци и т.н. Съществува мълчание относно фактите за плячкосаните от робовладелците ресурси, които са били създадени от многобройните поколения роби в продължения на хилядолетия.